Warsztaty kulinarne skupiały się na smakach regionalnej kuchni łódzkiej. Zalewajka, pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i kapusta zasmażana oraz deser - zupa nic z chmurkami bezowymi i lemon curd - takie pyszności można było, dzięki wsparciu profesjonalistów, przyrządzić samemu. I przy okazji porozmawiać o kuchni ukraińskiej.
Organizatorzy szczególne podziękowania kierują dla Szefowej Kuchni - pani Joanny Banad, która fachowym okiem nadzorowała i pomagała we wspólnym gotowaniu.
Uniwersytet Łódzki od początku agresji Rosji na Ukrainę potępił akt bezprawnej napaści na niezależne państwo i oferował wsparcie dla społeczności ukraińskiej związanej z uczelnią. W ramach tej pomocy powstały m.in. dodatkowe grupy słuchaczy w SJPDC oraz nowy kierunek studiów na Wydziale Filologicznym.
Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu „Solidarni z Ukrainą”, który jest finansowany przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej
Materiał: Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców Uniwersytet Łódzki
Redakcja: Centrum Promocji UŁ